Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmî Gazete’de Yayımlandı

Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi Ve Denetimi Yönetmeliği (“Yönetmelik”) 30 Ekim 2024 32707 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup 1 Nisan 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmelik, uzak iletişim kanalları aracılığıyla satışa sunulan ürünlerin düzenlenmesi ve denetimi konusunda önemli değişiklikler getirmektedir. Yönetmelik ile, tüketici güvenliğini artırılması ve piyasa denetimini güçlendirilmesi amaçlamaktadır. Yönetmelik’te önemli görülen değişiklikler aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

Yönetmelik’te önemli görülen hususlar;

İşbu yönetmeliğin 5. Maddesi uyarınca,

Bir ürünün uzaktan iletişim araçları kullanılarak piyasaya arz edilmesi veya piyasada bulundurulabilmesi için ürünün ilgili teknik düzenlemelere ya da Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun olması gerektiği düzenlenmiştir.

Uzaktan iletişim araçları yoluyla yapılan satışlarda aşağıdaki koşullardan en az birini yerine getiren iktisadi işletmecilerin Türkiye’de yerleşik nihai kullanıcıları hedeflediği kabul edilir:

a) Türkçe dil seçeneği sunulması.

b) Fiyatın Türk Lirası olarak gösterilme seçeneğinin bulunması.

c) Türk Lirası olarak ödeme kabul edilmesi.

ç) Türkiye’deki adreslere sevkiyat yapma seçeneğine yer verilmesi.

d) Türkiye’deki nihai kullanıcılara fiziki gönderim yapılması.

e) İnternet üzerinden satışlarda alan adının, Türkiye’ye sevkiyatın mümkün olduğu coğrafi alanlarda kayıtlı olması. Bu fıkra ile koşulları sağlayan ve uzaktan iletişim araçlarıyla satış yapan iktisadi işletmelerin ürünleri, piyasada bulundurulmuş ve Türkiye’deki yerleşik nihai kullanıcıları hedeflediği kabul edilebilecektir.

Aynı maddenin 4.fıkrasında sayılan iktisadi işletmeciler Ticaret Bakanlığın internet sayfasında yer alan listedeki ürünlerin uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasada bulundurulabilmesi için Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmecisinin olması zorunluluğu getirildi. Maddenin 5.fıkrasında ise işbu iktisadi işletmeciler sayılmaktadır.

İşbu yönetmeliğin 10. Maddesi’nde aracı hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri düzenlenmiştir.;

  • Maddeninin 2.fıkrasında aracı hizmet sağlayıcı, çevrimiçi platformlarındaki ürünlere ilişkin bilgilere kolay erişimi sağlayacak ve yetkili kuruluşlardan gelen içerik kaldırma taleplerini en geç 24 saat içinde yerine getirmesi öngörülmüştür.
  • Maddeninin 3.fıkrasında aracı hizmet sağlayıcısı piyasa bulunan bir ürünün uygunsuzluğunu haberi olması halinde elektronik ticaret ortamındaki içeriğini kaldırmak veya içeriğe erişimi engellemek için derhal girişimde bulunur ve yetkili kuruluşu bilgilendireceği düzenlenmiştir.

Maddenin 5.fıkrasındaki düzenleme ile aracı hizmet sağlayıcı, nihai kullanıcıların ürün güvenliği konusunda doğrudan ve hızlı iletişim kurabilmesi için bir elektronik temas noktası oluşturacaktır. Bu sayede tüketiciler, ürünlerin güvenliği ve uygunluğuna ilişkin şikâyet ve bildirimlerini iletebilecektir.

Son olarak Yönetmelikte yetkili temsilci, ifa hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri ile yetkili kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenmekte olup Yönetmeliği’e aykırı hareket edenlere yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere mevzuat kapsamında idari yaptırımların uygulanacağı düzenlenmiştir.

Yönetmelik’in tamamına https://resmigazete.gov.tr/23.10.2024 adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,
Balay, Eryiğit & Erten