Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

15.10.2024 tarihli ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayımlanmıştır. Yönetmelikle yapılan önemli görülen değişiklikler aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

Yönetmelik, Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca, uluslararası işgücüne ilişkin politikaların belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi ile yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine başvurusunda bulunan yabancılar ve bu yabancıları çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri ilgilendirmekle beraber yetki ve sorumlulukları ve uluslararası işgücü alanındaki hak ve yükümlülükleri düzenlemektedir.    

Bu kapsamda yapılan değişiklikler;

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği 48. maddesinde düzenlenen;

  • Ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar altı aylık çalışma muafiyeti değerlendirme süresi üç yıla çıkarılmıştır.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Türkiye Futbol Federasyonunun uygun görüşü olması şartıyla Türkiye’ye gelen profesyonel yabancı sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemanı yabancılar spor federasyonları ve spor kulüpleri ile olan sözleşmeleri süresince, spor meşruhatlı vize ile giriş şartı kaldırılmıştır. Böylelikle farklı vize türleri ile ülkeye girilebilecektir.
  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın görüşü alınmak kaydıyla daimi basın kartı kapsamında gelen yabancı basın mensupları görevleri süresince çalışma izni muafiyeti kapsamına alınmıştır.

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği 49. maddesi 3.fıkrasında düzenlenen;

  • Yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvuruları, vize veya vize muafiyeti süresinin aşılmaması kaydıyla yabancının Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılan süresi yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içerisinde yapılacaktır.

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği 53. maddesinde düzenlenen;

  • 48 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için çalışma izni muafiyetinin düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık, diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise on iki aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamaz, (ı) bendi kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için takvim yılı esas alınacaktır.
  • 48 inci maddenin birinci fıkrasının (ş) bendi kapsamındakiler, 49 uncu, 50 nci ve 51 inci maddelerden istisna tutularak, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir. Bu kapsamdakiler için sadece çalışma izni muafiyet bilgi formu düzenleneceği ilgili maddeye eklenmiştir.

Yönetmelik’in tamamına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241015-1.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,
Balay, Eryiğit & Erten