30.10.2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmî Gazete’de Tüketici’nin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uluslararası yayımlanmıştır. Yapılan önemli görülen değişiklikler aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler;
Kanunun 22/3. maddesinde yer alan “yazılı” ifadesinin yanına “veya mesafeli” ifadesi eklenmiştir. Böylece, uzaktan satış sözleşmelerinde bilgiler yazılı veya dijital olarak da sağlanabilecektir.
Kanunun 31 ve 39. Maddelerine “veya kalıcı veri saklayıcısıyla” ibaresi eklenmiştir. Böylece Tüketicilere dijital belgeler iletildikten sonra bu bilgiler kalıcı olarak saklanabilecektir.
Kanuna eklenen 47/A Maddesi uyarınca,
- Doğrudan satış faaliyetinde bulunacak şirketlerin sermaye şirketi olma şartı getirilmiştir.
- Zorunlu alım ve üyelik bedeli yasağı getirilerek doğrudan satıcıların sisteme dahil olmaları veya kalmaları için zorunlu bir giriş ücreti veya herhangi bir satın alma şartı getirilemeyeceği maddeye eklenmiş olup ayrıca, doğrudan satış sistemine giriş için tüketicilere satılması öngörülmeyen paket, aidat veya yenileme gibi mali yükümlülükler dayatılamayacağı eklenmiştir.
- Tüketicilere doğrudan satış kapsamında alınan ürün veya hizmetler için, hiçbir gerekçe göstermeden 30 gün içinde cezasız cayma hakkı tanınmıştır. Bu süre içinde tüketici cayma hakkını kullanarak doğrudan satış şirketine veya satıcıya bildirimde bulunabilir.
- Doğrudan satış şirketleri, tüketicilerin taleplerini iletebilecekleri bir bilgilendirme sistem kurmakla yükümlü hale gelmiştir.
47/A maddesinin ilk fıkrasında doğrudan satış sistemi tanımlanmıştır. “Doğrudan satış sistemi, doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı satış sistemidir”. Maddeninin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen kanuni aykırılıklarda bulunanlara ise aynı kanunun maddesinin 77/17.fıkrası değiştirilerek idari para cezası uygulaması yapılacağı öngörülmüştür. Bu kapsamdaki idari para cezaları;
- Doğrudan satış şirketleri için yapılacak her bir aykırılık için 5 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanması gerektiği öngörülmüştür.
- Aynı maddenin Dördüncü, beşinci ve yedinci fıkralarında ihlal edenler için ise tespit edilen her bir ihlal başına 2.200 Türk Lirası ceza kesilecektir.
- Aynı maddenin altıncı fıkrasına aykırı hareket eden şirketlere, eksikliklerini gidermeleri için üç ay süre tanınacaktır. Bu süre içerisinde düzeltilmesi gereken haller düzeltilmezse 1 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.
Kanuna aykırılıktan kesilecek ceza miktarlarını ise kanun, ihlallerin ağırlığı, ihlal sonucu elde edilen kazanç veya zarar durumu ile ihlali gerçekleştiren şirketlerin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirleneceği düzenlenmiştir.
Kanun’un tamamına https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241030-4.htm adresinden ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Balay, Eryiğit & Erten