Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

21.02.2025 tarihli ve 32820 sayılı Resmî Gazete’de Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. (“Yönetmelik”) Yönetmelik, bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasında kullanılacak özel ekipmanların test, onay, muayene ve belgelendirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Yapılan önemli görülen değişiklikler aşağıda dikkatinize sunulmuştur. 

Önemli görülen hususlar;

Yönetmeliğin 5 inci maddesinde “muayene merkezleri” ibaresi “İşletme Yetki Belgesi sahipleri” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

  • Bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre iştigal edilen faaliyet alanlarına uygun yetki belgelerinden Herhangi birine sahip olma zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmelik yürürlük tarihinden önceki bir model yılına sahip, ilgili mevzuata göre imal edilmiş olan ve ATP Anlaşması kapsamındaki bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan yalıtımlı ekipmanlar/araçlar için Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi alınması zorunlu tutulmuştur. Bu kapsamda “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren 3 yıl içinde” ibaresi “1/8/2025 tarihine kadar” şeklinde değiştirilerek Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi alınma süresinin son tarihi 1 Ağustos olarak güncellenmiştir.

Yönetmelik’in 19.maddesine; 

  • Model yılı itibarıyla 15 yaşı geçmiş ve bu nedenle Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi düzenlenemeyen araçların, uygun üstyapılarla değiştirilerek ve belgelendirmeleri mevzuata uygun yapılarak, bozulabilir gıda taşımacılığında kullanımına devam edilebileceği eklenmiştir.

Yönetmelik’in 23.maddesinde getirilen değişiklik ile şartları sağlamadığı ve aykırı hareket ettiği için idari para cezası karar tutanağı düzenlenen işletmeye, cezanın tebliğine müteakip söz konusu ihlali düzeltmesi için tanınan süre 30 günden 90 güne çıkarılmıştır.

Yönetmeliğin 21. ve 22. maddelerinde yer alan “Yol Kenarı Denetimi” ile “Tutanakları Düzenleyenlerin Yükümlülüğü ve Tutanakların Muhafazası”na ilişkin düzenlemeler yönetmelikten çıkarılmıştır.

Yönetmelik’in tamamına https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/02/20250221-2.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,
Balay, Eryiğit & Erten